Gebelikte oruç tutmak sakıncalı mıdır? Sorusu yıllardır sorulmasına rağmen kesin cevap verebilmek için başvurabileceğimiz bilimsel çalışmalar son derece az ve yetersizdir.
Başkent Üniversitesi Endokrin ve Metabolizma bölümünde Dr. Tayfun Bağış ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmada oruç tutan ve tutmayan gebelerin hem kendileri hem de bebeklerinde bir takım parametrelere bakılmış ve iki grup arasında istatistiksel bir fark saptanamamış.
Eğer açlık ve susuzluk gebeyi halsizlik, bilişsel bozukluk, uyumsuzluk gibi sıkıntılara sokmuyor, gebe iftar ve sahurda dengeli gıda ve sıvı alıyor, hayatını normal bir şekilde devam ettiriyor ve gebeliğe ek olarak metabolik (diabet gibi) ve/ veya kronik( hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı… vs) bir rahatsızlığı yoksa ve de dinen kendine gebeliği boyunca izin ve sonradan kaza yapma yetkisi verildiği halde oruç tutmak istiyorsa tutabilir…Ramazan’da oruç tutmak isteyen gebeler halsiz kalmamak, hem kendileri hem bebekleri için yeterli ve dengeli sıvı ve gıdaları alabilmek için iftar ve sahurda bol sıvı( özellikle su, maden suyu), protein, sebze ve meyve almalıdır. Ramazan boyunca gebeleri ve gebe olmayanları bekleyen en büyük tehlike börekler, pilavlar, kızarmış ürünler, tatlılar ve benzeri karbonhidrat ve yağ yüklü zararlı gıdaların gereğinden fazla tüketilmesidir.
Sadece gebelerin değil tüm insanların her zaman ki gibi Ramazanda da sağlıklı ve dengeli beslenmesi gereklidir. Elimizdeki az sayıdaki bilimsel çalışmalara göre; anne adayları sağlıklı beslenme kurallarına ve dengeli sıvı alımına dikkat ettikleri ve kendilerini iyi hissettikleri taktirde oruç tutmalarında sakınca yoktur.
Sağlıkla ve mutlu kalın….
Hayırlı Ramazanlar…..
Dr. Yelda Doğan