MR meme görüntülenmesinde artan bir popülarite kazanmaktadır.
Pekçok iyi huylu lezyondan yapılan biyopsilere göre yüksek oranda duyarlı fakat spesifik değildir. Gadolinyum şelatla görüntü oluşturmakla çeşitli derecelerde güvenilir olacak şekilde iyi huylu ve habis tümörler ayrılabilir.
Meme MR‘ının pekçok rolü vardır. Bu kadar sık kullanılan bu yöntem çok pahalı olmasına rağmen radyasyona maruz kalma riski olmaması sağlıklı kadınlarda meme kitlelerinin görüntülenmesinde MR’ı ideal kılar.
Mamografi ile saptanan fokal ve asimetrik alanların incelenmesinde MR’ın yeri vardır. Focal asimetri genellikle iyi huylu isede malignde olabilir. Genellikle skar zamanla skarın artma ve azalmasından kaynaklanan nüks tümörlerden kolayca ayrılabilir. Her ne kadar bazı skarlar hızla düzelmez ve kanserler yada daha sıklıkla meme koruyucu ameliyatlar ve radyasyon tedavisi uygulandıktan sonra görülen nüks kanserlerle karıştırılabilir. İdeali böyle vakaların MR ile incelenmesidir. Böylece bazen biyopsiye gerek kalmaz.
MR memeleri büyütülmüş hastalarda memeye takılan implantın rüptürü ile dağılan slikonu ayırt etmekte kullanışlıdır. İmplant takılan hastalarda serbest silikondan şüphelenilmez ise de gadolinyumlu MR ile meme kanserlerini saptamak için kullanılabilir.
Halen işbaşında olan Uluslararası Ortak Magnetik Rezonans Mammografi Çalışması MR’ın avantaj ve zorluklarını belirlemede yararlı olacaktır. Bugün MR konvensiyoneal tetkikler yapıldıktan sonra uygulanması gerektiği düşünülmektedir. Bir tarama aracı olarak kullanılır.